Lezing


Doel


Het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijk Educatie biedt lezingen aan. Daarbij nodigt het steeds één of twee academici uit om theorieën uit hun discipline over het gekozen thema toe te lichten.


Burgerschap


            

Ifese organiseerde maandag 27 februari 2023 een lezing over Burgerschap. De preker te gast was prof. dr. Patrick Loobuyck (UAntwerpen). De lezing vond plaats in gebouw I van de VUB op campus Etterbeek. Aansluitend was er een receptie waarop de aanwezigen de uitwisseling van ideeën verder konden zetten.

Meer informatie: video en evenementenomschrijving.


Wittgenstein & De Wiener Kreis 


            

Op maandag 20 februari 2023 organiseerde Ifese haar eerste evenement van 2023. Het onderwerp betrof hoe Wittgenstein verhield tot de Wiener Kreis waar Rudolf Carnap tot behoorde. De tweespraak bestond uit de sprekers Dr. Wim Vanrie (UGent) en Dr. Fons Dewulf(KU Leuven). Em. prof. dr. Jean Paul Van Bendegem was de moderator van dienst. Er werd nadien nagepraat in Bluesette.

Meer informatie: video en evenementenomschrijving.


Freud 


            

Woensdag 23 november 2022 nodigde Ifese Jens De Vleminck (KU Leuven) uit om een lezing te houden over de politieke en sociale filosofie van psychoanalyticus Sigmund Freud. De lezing vond plaats in het Jaap Kruithof auditorium te Gent. Na de lezing gingen we tezamen nog iets drinken in Bluesette.

Meer informatie: video en evenementenomschrijving.


Austrofascisme 


            

Ifese organiseerde op donderdag 17 november 2022 een lezing over het austrofascisme in Leuven. De gastspreker was Georgi Verbeeck van de KU Leuven waar hij hoogleraar Duitse geschiedenis is. Hierna was er nog een drink in Laplaz op het Hooverplein.

Meer informatie: video en evenementenomschrijving.


Morele grondslagen van de markt


            

Op woensdag 9 november 2022 organiseerde Ifese een lezing met als gastspreker prof. dr. Wim Decock (UCLouvain en ULiège). Hij besprak de standpunten van Leonardus Lessius (1554-1623) inzake economie en moraliteit.

Meer informatie: video en evenementenomschrijving.


Identititeitspolitiek


             

Em. prof. dr. Fernand Tanghe (UAntwerpen) kreeg het woord van Ifese om een lezing rond identiteitspolitiek te houden. Dit vond plaats op vrijdag 8 mei 2022 in het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte te Leuven. Na de lezing werd er door er nog gedineerd in Al Parma en iets gedronken in Laplaz op het Hooverplein.

Meer informatie: video en evenementenomschrijving.


Kernwapens


                

Woensdag 20 april 2022 verzorgde professor dr. Tom Sauer (Universiteit Antwerpen) een lezing over kernwapens die werd georganiseerd door Ifese. De lezing vond plaats in Antwerpen in een aula van de UAntwerpen. Achteraf werd gezamenlijk nog iets gedronken in de Salamander.

Meer informatie: evenementenomschrijving.


Goed & kwaad


               

Op vrijdag 26 november 2021 organiseerde Ifese een lezing over goed en kwaad. Daarbij gingen professor dr. Andreas Kinneging (Universiteit Leiden) en professor dr. Frank van Dun (UGent) met elkaar in gesprek in aula F van de rechtsfaculteit van de UGent. Aansluitend op de activiteiten dronken de deelnemers samen nog iets in restaurant De Abt.

Meer informatie: video en evenementenomschrijving.