Diner


Doelstelling


Het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijk Educatie biedt intellectueel geïnteresseerden de kans om met elkaar kennis te maken tijdens een diner. Tussen de verschillende gangen in voorziet een spreker het gezelschap van een tafelrede.
.

Universiteitsgeschiedenis


            


Restaurant Meeus te Brussel vormde het decorum voor het Ifese lentediner van 20 april 2024. Em. prof. dr. Fred Stevens (KU Leuven) hield een uiteenzetting over het rechtsonderwijs in de Zuidelijke Nederlanden van de Napoleontische periode tot en met de ontluikende Belgische staat.

Meer informatie: evenementomschrijving.


Staatsgreep


            


Op zaterdag 21 oktober 2023 organiseerde Ifese een diner te Antwerpen in brasserie Hulstkamp in de Keyserlei. Als gastspreker onderhield dr. Johan Van de Voorde (UAntwerpen) een tafelrede over de lacunes in het Belgisch grondwettelijk recht die toelaten op legale wijze een staatsgreep te plegen. Hierna bespraken beide winnaars van de Montaigne-wedstrijd elk kort hun winnende teksten. Benjamin Zonnekeyn had het over “Twilight of the idols”: an essay on Wittgenstein’s grammatical revolution” enerzijds. Anderzijds besprak Lima Van den Steen haar tekst getiteld “Een belichaamde filosofie van psychedelica vanuit Merleau-Ponty’s fenomenologie”.

Meer informatie: evenementomschrijving en Montaigne-wedstrijd 2023.


Geschiedenis Prostitutie


            


Ifese organiseerde haar lentediner van 2023 op zaterdag 18 maart te Antwerpen in brasserie Hulstkamp in de Keyserlei. De gastspreker van de avond was prof. dr. Magaly Rodriguez Garcia (KU Leuven) die een tafelrede hield over de geschiedenis van prostitutie.

Meer informatie: evenementenomschrijving.


Witwassen


            


Zaterdag 8 oktober 2022 voorzag prof. dr. Niels Appermont (UHasselt) op het herfstdiner een tafelrede over witwassen en compliance, meerbepaald in de professionele voetbalwereld. Daarnaast gaf Florence Anslot een korte uiteenzetting over haar paper “Parrhêsia bij Foucault: waarheidspreken in een tijd zonder waarheid”, waarmee ze de Montaigne-wedstrijd 2022 won.

Meer informatie: evenementenomschrijving en Montaigne-wedstrijd 2022.


Feminisme


            


Zaterdag 19 maart 2022 vond het Ifese lentediner plaats in restaurant Hulstkamp bij het centraal station in Antwerpen. Na het smakelijk tafelen voorzag dr. Griet Vandermassen (UGent) een uiteenzetting over feminisme.

Meer informatie: evenementenomschrijving.


Publieke financiën


            


Op zaterdag 30 oktober 2021 organiseerde Ifese in restaurant De Abt in de Gentse binnenstad. De tafelrede werd dit jaar voorzien door prof. dr. Herman Matthijs (UGent en VUB). Die sprak over de publieke financiën van de Vlaamse, federale en  Europese niveau. De avond werd afgesloten met de uitreiking van de Montaigne-essaywedstrijd 2020 aan Maxim Smets en Vanessa Van Puyvelde.

Meer informatie: evenementomschrijving en Montaigne-wedstrijd 2020.


Inlichtingendienst


            


Het Ifese Lentediner vond plaats op 9 maart 2019 in de Hulskamp op de Keizerlei. Het welkomstwoord werd voorzien door Xavier Meulders. Na het hoofdgerecht bracht prof. dr. Marc Cools (UGent en VUB) een tafelrede over de Belgische inlichtingendiensten. De avond werd na het dessert afgesloten met de uitreiking van de Montaigne-essaywedstrijd 2019 door prof. dr. Niels Appermont(UHasselt) aan Dieter Van Esbroeck en Arvid Rochtus.

Meer informatie: evenementomschrijving en Montaigne-wedstrijd 2019.


Politieke excuses


            

Op 18 februari 2017 was er een Ifese Nieuwjaarsdiner waarbij prof. dr. Georgi Verbeeck (KU Leuven) de Ifese Studiedag over democratie afsloot. Hij gaf daartoe een tafelrede over ‘Politieke excuses.  Heeft het zin om zich te verontschuldigen voor het verleden?’

Meer informatie: evenementomschrijving.


Markt


Aansluitend op de Ifese Startactiviteit van 21 februari 2016 volgde een Ifese Nieuwjaarsdiner met een tafelrede door Peter De Keyzer (hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis) over de vrije markt als motor van welvaart.

Meer informatie: evenementomschrijving.