Lezing Constitutionele Identiteit Oostenrijkse Nederlanden

 


LEZING CONSTITUTIONELE IDENTITEIT OOSTENRIJKSE NEDERLANDEN


Op woensdag 20 maart 2024 organiseert het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijke Educatie (Ifese) i.s.m. Historia een lezing met prof. dr. Frederik Dhondt (VUB) over de constitutionele identiteit van de Oostenrijkse Nederlanden in de 18e eeuw. De activiteit behoort tot de lezingenreeks over constitutionalisme in de Nederlanden. Ze zal te Leuven plaatsvinden in aula 01.16 van het Mgr. Sencie-Instituut (Erasmusplein 2 , 3000 Leuven), starten om 19.30 uur en eindigen om 21.00 uur. Nadien is er de gelegenheid om na te praten op café.

 


Thema


Tijdens deze lezing zal professor Frederik Dhondt aan de hand van de werken van Goswin Arnould de Wynants (1661-1732) een dieper inzicht verschaffen op de institutionele organisatie van de Oostenrijkse Nederlanden toen destijds onder gezag staand van keizer Karel VI van Habsburg. Hiervoor levert het werk van Wynants getiteld als “Mémoires contenant des notions générales de tout ce qui concerne le Gouvernement des Païs-Bas” een uitzonderlijk interessant inzicht. Dit werk geeft een overzicht van de verschillende constitutionele en institutionele systemen van de bestaande provincies (Brabant, Vlaanderen, Mechelen, Limburg, Namen, Luxemburg, Henegouwen, Doornik en Oostenrijks-Gelre). Meer specifiek zal tijdens de lezing in het bijzonder ook aandacht gelegd worden op de institutionele verankering van belastingsystemen gezien de bijzondere historische relevantie ervan.

 


Inschrijving


U kan zich inschrijven voor deze lezing via dit formulier. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot ons hoofd onderzoek Max De Schryver (max.deschryver@ifese.be).

 


Spreker


Prof. dr. Frederik Dhondt studeerde rechten (UGent), geschiedenis (UGent – Paris IV Sorbonne) en internationale betrekkingen (Sciences Po Paris). Hij behaalde een doctoraat in de rechten in 2013 met een proefschrift over de “Balance of Power and International Law. European Diplomacy and the Elaboration of International Order, 18th Century and Post 1945”. Na het beëindigen van zijn proefschrift werkte professor Dhondt als postdoctorale onderzoeker. Sinds 2015 is hij professor-assistent rechtsgeschiedenis aan de faculteit recht en criminologie van de VUB. Hij heeft tevens gewerkt als gastprofessor aan de UAntwerpen.