Nieuwe lezing in lezingenreeks ‘Constitutionalisme in de Nederlanden’


Nieuwe lezing in lezingenreeks ‘Constitutionalisme in de Nederlanden’


Het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijke Educatie (Ifese) lanceerde vorig jaar een lezingenreeks over het constitutionalisme in de Nederlanden. Daarin wordt de politieke en institutionele geschiedenis van de Nederlanden toegelicht.

De huidige publiekrechtelijke instituties zijn gegroeid in een lang historisch proces waarin de politieke macht door middel van vallen en opstaan op een specifieke wijze verdeeld werd over verschillende beleidsniveaus en staatsmachten en ingeperkt door bevoegdheidsregels, beslissingsprocedures en individuele rechten. De grondslagen daarvan kunnen we in onze streken terugvinden in o.a. de stadsrechten, de Keure van Kortenberg, de Vrede van Fexhe, de Blijde Inkomst en de Belgische Revolutie.

De eerste twee lezingen uit deze reeks vond reeds plaats. Op woensdag 22 maart 2023 leidde prof. dr. Jelle Haemers de reeks in met een uiteenzetting over het constitutionalisme in de middeleeuwse Nederlanden. Daarna volgde op 24 oktober 2023 een lezing met prof. dr. Alain Wijffels over de justitiehoven en de macht in het Ancien RĂ©gime.

(lees verder onder de video’s)

De volgende lezing vindt plaats in het voorjaar van 2024:

  • ‘Constitutionele identiteit van de Oostenrijkse Nederlanden in de 18e eeuw’ met prof. dr. Alain Wijffels op 20 maart 2024 te Leuven i.s.m. Kring Historia. Meer informatie.