Lezing Hobbes & Machiavelli


LEZING HOBBES & MACHIAVELLI


Op zaterdag 21 september 2024 organiseert het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijke Educatie (Ifese) een lezing over Hobbes en Machiavelli met em. prof. dr. Fernand Tanghe (UAntwerpen). De activiteit zal in lokaal N van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (Kardinaal Mercierplein 2 te Leuven) plaatsvinden, start om 13.30 uur en eindigt rond 17.30 uur.

.


Programma


13:30 – 13:35 Welkomstwoord

13:35 – 14:40 Sessie1

14:55 – 16:05 Sessie 2

16:20 – 17:30 Sessie 3

.


Inschrijving


U kan zich inschrijven voor deze lezing via dit formulier. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot onze algemeen directeur, Jitte Akkermans (jitte.akkermans@ifese.be).

.


Spreker


Em. prof. dr. Fernand Tanghe is professor emeritus aan de Universiteit Antwerpen. Hij werd doctor in de rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven in 1971 en voegde daar in 1973 een licentie in de wijsbegeerte aan toe van de Université Catholique de Louvain met een proefschrift over Spinoza. In de daaropvolgende jaren zou hij als monitor optreden bij wijsgerige vakken aan de KU Leuven terwijl hij werkte aan zijn wetenschappelijke doctoraat in de rechtsgeleerdheid over marxistische rechtstheorie. In die periode studeerde hij eveneens aan de Sorbonne, de Ecole Pratique des Hautes Etudes en nam hij deel aan het seminarie van Michel Foucault aan de UCL. Aansluitend werkte hij als onderzoeker bij het Istituto Europeo te Firenze en de Université Saint-Louis te Brussel en doceerde hij rechtsfilosofie aan de Katholieke Universiteit Brabant te Tilburg en de Universiteit Antwerpen. Op die laatste universiteit doceerde hij vakken over zowel Hobbes als Machiavelli.