Ifese lanceert lezingenreeks ‘Constitutionalisme in de Nederlanden’


Ifese lanceert lezingenreeks ‘Constitutionalisme in de Nederlanden’


Het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijke Educatie (Ifese) lanceert een nieuwe lezingenreeks over het constitutionalisme in de Nederlanden. Daarin wordt de politieke en institutionele geschiedenis van de Nederlanden toegelicht.

De huidige publiekrechtelijke instituties zijn gegroeid in een lang historisch proces waarin de politieke macht door middel van vallen en opstaan op een specifieke wijze verdeeld werd over verschillende beleidsniveaus en staatsmachten en ingeperkt door bevoegdheidsregels, beslissingsprocedures en individuele rechten.

De grondslagen daarvan kunnen we in onze streken terugvinden in o.a. de stadsrechten, de Keure van Kortenberg, de Vrede van Fexhe, de Blijde Inkomst en de Belgische Revolutie.

De eerste lezing uit deze reeks vindt plaats op woensdag 22 maart 2023 in Gent. Daar leidt prof. dr. Jelle Haemers de reeks in met een uiteenzetting over het constitutionalisme in de middeleeuwse Nederlanden. Meer informatie.