Studiedag Ontwikkelingseconomie


STUDIEDAG ONTWIKKELINGSECONOMIE


Op zaterdag 29 april 2023 vindt de studienamiddag over ontwikkelingseconomie plaats te Leuven. De studiedag wordt georganiseerd door het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijke Educatie (Ifese) i.s.m. het Belgian Leadership Project. De activiteit zal plaatsvinden in aula A van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte op het Kardinaal Mercierplein 2 te Leuven.

.


Programma


13.50u – 14.00u: Welkomstwoord

14.00u – 14.45u: Dr. Dorien Emmers (KU Leuven en Stanford SSCEI) over ‘De economische ontwikkeling en recente politieke hervormingen in China’.

15.00u – 15.45u: Prof. dr. Erik Buyst (KU Leuven) over ‘De economische ontwikkeling van België’.

16.00u – 16.45u: Prof. dr. Stefan Dercon (Universiteit van Oxford en Blavatnik School of government) over zijn recente boek ‘Gambling on Development’.

17.00u – 17.30u: Paneldiscussie

.


Inschrijving


U kan zich inschrijven voor deze studiedag via dit formulier. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot onze algemeen directeur Jitte Akkermans (jitte.akkermans@ifese.be).

.


Sprekers


Prof. dr. Erik Buyst studeerde geschiedenis en economie aan de KU Leuven en Northwestern University. Thans is hij gewoon hoogleraar economische geschiedenis aan de KU Leuven, waar hij tevens het hoofd is van de onderzoeksgroep economische geschiedenis. Hij verrichtte onder meer onderzoek naar de industrialisering en economische groei van de Nederlanden.

.

Prof. dr. Stefan Dercon behaalde aan de KU Leuven zijn kandidatuur filosofie en licentie economische wetenschappen. Nadien studeerde en doctoreerde hij aan de University of Oxford. Thans is hij als hoogleraar economisch beleid verbonden aan de Blavatnik School of Government evenals het departement economie aan de Universiteit van Oxford. Tevens geeft hij als directeur leiding aan het Centre for the Study of African Economies. Hij doet voornamelijk onderzoek naar de vraag waarom bepaalde mensen en landen arm blijven en heeft recentelijk een boek ‘Gambling on Development’ uitgebracht.

Dr. Dorien Emmers studeerde sinologie en economie aan de KU Leuven. Ze behaalde haar doctoraat in de economie bij LICOS, KU Leuven en werkte als postdoctoraal onderzoeker bij het Stanford SSCEI en docent Chinese politiek bij de onderzoekseenheid Chinese Studies, KU Leuven. Thans is ze doctor assistent bij deze onderzoekseenheid en geaffilieerd onderzoeker aan Stanford SSCEI. Haar onderzoeksinteresses gaan uit naar de economie en meting van de vorming van menselijk kapitaal en sociale mobiliteit in China.