Ifese Studentenpresentatie Rechtsstaatvereiste


IFESE STUDENTENPRESENTATIE – RECHTSSTAATVEREISTE


De studentenpresentatie over het rechtsstaatvereiste in de Europese begroting vindt plaats op vrijdag 22 juli 2022 en start om 20u in lokaal N van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (Kardinaal Mercierplein 2 te Leuven).
.

Lezing


Op 1 januari 2021 voerde de Europese wetgever een conditionaliteitsregime in ter bescherming van de EU begroting tegen schendingen van het rechtsstaatbeginsel in de Europese lidstaten. Concreet: voor lidstaten die de beginselen van de rechtsstaat schenden, kan de geldkraan worden dichtgedraaid. De hoop leeft in het politieke discourse en de academische literatuur dat dit nieuwe instrument de naleving van het rechtstaatbeginsel in Europa zal bevorderen, in het bijzonder in lidstaten zoals Polen en Hongarije die het rechtstaatbeginsel ongestoord met de voeten treden.

Aan de hand van de ervaringen met soortgelijke politieke conditionaliteitsregelingen binnen de EU-fondsen in de recente geschiedenis, onderzocht Corneel Debusscher de factoren die wijzen op een succesvolle conditionaliteit, en bespreekt hij de verwachtingen voor dit nieuwste, veelbesproken instrument.

.


Spreker


Corneel Debusscher doet een Onderzoeksmaster in de rechten aan de KU Leuven. Naast een interesse in het EU recht, verdiept hij zich in het vastgoed- en omgevingsrecht. Binnen dit domein volbracht hij reeds verscheidene zomerstages in nationale en internationale advocatenkantoren.
.

Inschrijven


Inschrijven is verplicht. U kan zich inschrijven voor deze studentenpresentatie via dit formulier. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot de algemeen directeur, Jitte Akkermans (jitte.akkermans@ifese.be).