Ifese Studiedag Vrijhandel


IFESE STUDIEDAG VRIJHANDEL


Op zaterdag 2 oktober 2021 organiseert Ifese te Leuven een studienamiddag over vrijhandel. Deze focust op twee thema’s: China en de geschiedenis van het internationaal economisch recht. Daartoe verwelkomt het instituut prof. dr. Filip Abraham (KU Leuven) en drs. Florenz Volkaert (UGent). De activiteit zal plaatsvinden in lokaal N van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte op het Kardinaal Mercierplein 2 te Leuven.

 


Programma


14:00-14:45 Lezing
Drs. Florenz Volkaert (UGent) over ‘Een vergelijking van de handelspolitiek van Europa en de WHO met de handelspolitiek uit de 19e eeuw’.

15:00-15:45 Lezing
Prof Filip Abraham (KU Leuven en Vlerick) over ‘De opkomst van Azië in de wereldhandel met focus op China’.

16:00-16:30 Panel
Drs. Florenz Volkaert en Prof Filip Abraham, moderatie door drs. Dieter Van Esbroeck (KU Leuven).

 


Inschrijving


U kan zich inschrijven voor deze studiedag via dit formulier. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot de organisator van deze studiedag Dieter Van Esbroeck (dieter.vanesbroeck@ifese.be).

 


Sprekers


Florenz Volkaert

Drs. Florenz Volkaert studeerde rechten aan de Universiteit Gent (2018, summa cum laude) en behaalde een LL.M/MSc. in Rechtseconomie (2018-2019, bekroond met de prijs voor beste student) aan de Universität Hamburg, Erasmus Universiteit Rotterdam en het Indira Gandhi Institute of Development Research in het kader van een Erasmus Mundus programma. Verder heeft hij twee keer stage gelopen op het departement internationale handel van een toonaangevend internationaal advocatenkantoor. Sinds november 2019 is Florenz FWO Aspirant Fundamenteel Onderzoek en werkt hij aan een project met als titel “Vrijhandel inbedden. De regulering van de internationale handel in België (1860-1865)”, met prof. dr. Dirk Heirbaut als promotor en prof. dr. Frederik Dhondt (VUB) als co-promotor.


Filip Abraham

Professor Filip Abraham behaalde zijn doctoraat in de economische wetenschappen aan de Universiteit van Michigan (1987) na het voltooien van zijn bachelor- en masterstudies aan de KU Leuven. Nadien werd hij professor of International Economics and European Integration aan de KU Leuven en professor of International Business Economics in de Universiteit van Rochester Executive MBA programma’s in Nyenrode (Nederland) en Bern (Zwitserland). Daarnaast was hij ook docent in executive education programmes aan de Universiteit van Wharton. Sinds 2012 is hij ook professor en partner aan Vlerick Business School. Voordien was hij Decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven en vicerector van Humane Wetenschappen in KU Leuven. Bovendien oefende hij verschillende functies uit binnen het Internationaal Monetair Fonds en de Universiteit van Michigan en adviseert hij verschillende bedrijven, publieke en private instellingen, waaronder de Europese Comissie. Afgelopen jaar is het boek van zijn hand ‘China’s Rise and Internationalization’ met medeauteur Zhaoyong Zhang verschenen.