Boekvoorstelling Wetenschapsmethodologie in Perspectief


BOEKVOORSTELLING WETENSCHAPSMETHODOLOGIE IN PERSPECTIEF


Op dinsdag 29 oktober 2024 organiseert het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijke Educatie (Ifese) i.s.m. Center Leo Apostel for Interdisciplinary Studies (CLEA) en Centre for Logic and Philosophy of Science (CLPS) een boekvoorstelling. Daarop stelt het met trots zijn eerste verzamelwerk voor: ‘Wetenschapsmethodologie in Perspectief: het hoe en waarom van humane wetenschap’. De boekvoorstelling vindt plaats in auditorium ‘De Wolken’ van Muntpunt (Munt 6, 1000 Brussel), zal starten om 19.30 uur en eindigen om 21.00 uur. Nadien is er de gelegenheid om na te praten op café.

.


Boek


Onderzoeksbevindingen uit de humane wetenschappen worden te pas en te onpas ingeroepen in het publieke debat. Dit boek verduidelijkt de methoden waarmee die wetenschappers tot hun conclusies komen. Dat helpt hun onderzoek beter naar waarde te schatten.

Het boek legt voor verschillende wetenschapsdisciplines uit wat deze bestuderen, hoe ze te werk gaan en wat de verdiensten en beperkingen van hun werkwijze zijn. Het bevat hoofdstukken over zowel literatuurstudies (geschiedenis, theologie, rechten en filosofie) als empirische studies (kwalitatief onderzoek, kwantitatief onderzoek, psychologie en economie), evenals inleidende hoofdstukken over multidisciplinariteit en positivisme. De hoofdstukken kunnen afzonderlijk gelezen worden en veronderstellen geen voorkennis van de verschillende wetenschapsdisciplines.

Het boek is zowel fysiek als in Open Access te verkrijgen.

 


Programma boekvoorstelling


19:30-19:35 Verwelkoming

19:35-19:50 Inleiding

Drs. Jitte Akkermans, coredacteur van het verzamelwerk

19:50-20:40 Panel

Moderator: prof. dr. Jan Heylen

Panel:

  • Prof. dr. Marcel Sarot, auteur van het hoofdstuk theologie
  • Drs. Vincent Vincke, coauteur van het hoofdstuk filosofie
  • Drs. Jitte Akkermans, auteur van het hoofdstuk rechten en kwantitatief onderzoek
  • Drs. Dieter Van Esbroeck, auteur van het hoofdstuk economie

20:40-20:50 Slotwoord

Em. prof. dr. Jean Paul Van Bendegem, auteur van het voorwoord

20:50-21:00 Q&A

Onder begeleiding van drs. Dieter Van Esbroeck, coredacteur van het verzamelwerk

.


Inschrijving & boek kopen


U kunt zich inschrijven voor de boekvoorstelling (en daarbij eventueel het boek bestellen) via dit formulier. Indien u enkel het boek wilt bestellen, kan dat hier. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot onze algemeen directeur Jitte Akkermans (jitte.akkermans@ifese.be).

.


Sprekers


Drs. Jitte Akkermans behaalde aan de Universiteit Antwerpen een master rechten en aan de KU Leuven een bachelor en master economische wetenschappen en een bachelor handelsingenieur. Thans is hij doctoraatsstudent aan de faculteit rechtsgeleerdheid van die laatste universiteit. Daarnaast was hij promovendus bij de Ius Commune Onderzoekschool en gastonderzoeker aan het Max-Planck-Institut für ausländisches öffentliches Recht und Völkerrecht te Heidelberg en het Institut für Recht und Ökonomik van de Universität Hamburg. Tot slot is hij algemeen directeur en onderzoeker bij Ifese.

Prof. dr. Jan Heylen is hoofddocent wetenschapsfilosofie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Daar doceert hij vakken over analytische wijsbegeerte, logica, epistemologie en wetenschapsfilosofie. Zijn onderzoek is onder meer gericht op problemen en argumenten rond het begrip (on)kenbaarheid. Daarnaast is prof. Heylen actief als hoofdredacteur van het wetenschappelijk tijdschrift ‘Logique et Analyse’ van het Nationaal Centrum voor Navorsingen in de Logica (NCNL) en verbonden aan het Centrum voor Logica en Filosofie van de Wetenschappen.

Prof. dr. Marcel Sarot studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht, waar hij achtereenvolgens zijn bachelor (1984), master (1987) en doctoraat (1992) behaalde. Aan diezelfde universiteit werd hij nadien onderzoeksprofessor gespecialiseerd in de geschiedenis en filosofie van religieuze studies en theologie evenals het hoofd van het departement theologie. Thans is professor Sarot hoogleraar aan de Tilburg School of Catholic Theology, waar hij zich focust op fundamentele theologie en tot 2020 ook decaan was.

Em. prof. dr. Jean Paul Van Bendegem is filosoof, wiskundige en was tot voor kort buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij promoveerde in 1983 aan de Universiteit Gent met een proefschrift over de mogelijkheid van een eindige, empirische wiskunde. Aan de VUB richtte hij het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie op, waar hij onderzoek verrichtte in de filosofie van de wetenschap, de (filosofie van de) logica en de filosofie van de wiskunde (in het bijzonder met het oog op het finitisme en de wiskundige praktijk). Prof. Van Bendegem is eveneens auteur van verschillende boeken voor het brede publiek, zoals ‘Doordenken over dooddoeners’ (2019) met Ignaas Devisch, ‘Wijs, grijs en puber’ (2020) en laatst ‘Geraas en geruis’ (2022).

Drs. Dieter Van Esbroeck behaalde een master handelsingenieur aan de KU Leuven mits een semester aan Paris Dauphine, en een master of advanced studies in economics. Hij werkt thans aan een doctoraat in de economie bij VIVES, KU Leuven en is gastonderzoeker geweest bij de Pompeu Fabra Universiteit in Barcelona en de Nazarbayev Universiteit in Astana. Hij is sinds 2019 bestuurslid van Ifese.
.

Drs. Vincent Vincke (VUB/FWO) behaalde een bachelor (2018) en master (2019) in de Wijsbegeerte en de Moraalwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, en een Research Master in Philosophy (2020) van het interuniversitaire programma van de UGent, UAntwerpen en VUB. Thans doctoreert hij als FWO-aspirant aan het Centre for Logic and Philosophy of Science (CLPS) van de Vrije Universiteit Brussel over het werk en denken van Ludwig Wittgenstein. Daarnaast is hij als hoofd educatie van Ifese verantwoordelijk voor de educatieve programma’s.