Studentenpresentatie Posthumanistische wetenschap


STUDENTENPRESENTATIE – POSTHUMANISTISCHE WETENSCHAP


De studentenpresentatie ‘In dialoog met Bruno Latour en Michel Foucault: op zoek naar macht in de netwerken van een amoderne wetenschap’ vindt plaats op vrijdag 19 juli 2024 en start om 20u in lokaal N van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (Kardinaal Mercierplein 2 te Leuven).
.

Lezing


Bruno Latour en Michel Foucault, twee grote namen in de filosofie, lijken op het eerste gezicht weinig tegen elkaar te zeggen te hebben. Bruno Latour werd een geroemde denker naar aanleiding van zijn werk ‘Nous n’avons jamais été modernes’, dat definitief komaf maakt met de dualiteit tussen natuur en cultuur in onze samenleving. Foucault, aan de andere kant, is enorm populair vanwege zijn analyse van productieve macht en discipline. In deze lezing vergelijken we deze twee reuzen van de filosofie en nemen we enkele conceptuele instrumenten uit hun gedachtegoed om te kijken naar de ontologische aard van (westerse) kennis. Op deze manier ontkrachten we enkele illusies omtrent wetenschappelijke kennis en denken we na over de ethische implicaties waarover ‘de wetenschap’ zich zou moeten buigen.

.

Spreker


Florence Anslot behaalde aan de VUB haar master in de wijsbegeerte en moraalwetenschappen in 2023. Daarin werd ze geboeid door filosofen als Bruno Latour, Donna Haraway en andere “posthumanistische” denkers. Haar thesis viel ook binnen dit kader en onderzoekt enerzijds de overeenkomsten tussen het werk van Bruno Latour en Michel Foucault en anderzijds de relatie tussen epistemologie en ontologie. Momenteel neemt ze een sabbatical en bereidt ze zich voor om volgend academiejaar als Fayat-studente een tweede master in Environmental Anthropology te starten in Londen aan UCL.

.

Inschrijven


Inschrijven is verplicht. U kan zich inschrijven voor deze studentenpresentatie via dit formulier. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot de algemeen directeur, Jitte Akkermans (jitte.akkermans@ifese.be).