Ifese-onderzoeker start onderzoeksverblijf in Malta


Ifese-onderzoeker start onderzoeksverblijf in Malta


Ifese-onderzoeker dr. Simon Vanhove aan de Universiteit van Malta

 

Dr. Simon Vanhove is in juni in Malta voor een onderzoeksverblijf. Daar onderzoekt hij hoe offshore energieproductie en milieubescherming te verenigen zijn. Concreet bestudeert hij o.a. welke juridische samenwerking er mogelijk is tussen kuststaten, en hoe dit kan verschillen tussen de Noordzee en Middellandse Zee. Hij zal er ook interdisciplinaire gesprekken hebben met ingenieurs en biologen.

.

Simon promoveerde recent met een proefschrift over de rol van de distributienetbeheerder voor elektriciteit. Individuen en bedrijven zullen steeds meer stroom verbruiken in het kader van de energietransitie. Dit brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Hiervoor ontwikkelde Simon een aangepast juridisch kader. Binnen dit kader neemt de distributienetbeheerder de rol op van ‘neutrale marktfacilitator’. Zijn onderzoeksresultaten besprak hij de afgelopen twee jaar regelmatig op workshops en colloquia.

.

(Lees verder onder de video.)

.

Als eilandstaat heeft Malta een lange geschiedenis die met de zee verbonden is. Expertise rond zeerecht is enerzijds te vinden aan de universiteit van Malta, waar prof.dr. S. Borg in 2023 een verzamelwerk rond Ocean Governance Law uitgaf.  Anderzijds is er ook het International Maritime Law Institute (IMLI) te vinden. Dit instituut is een studiecentrum rond maritiem recht van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Het IMO is op haar beurt een dochterinstelling van de VN.