Ifese Studentenpresentatie Asymmetrisch beleid


IFESE STUDENTENPRESENTATIE – ASYMMETRISCH BELEID


De studentenpresentatie over asymmetrisch beleid vindt plaats op vrijdag 8 juli 2022 en start om 20u in lokaal N van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (Kardinaal Mercierplein 2 te Leuven).
.

Lezing


De afgelopen jaren maakte de asymmetrische uitoefening van federale bevoegdheden opgang als mogelijke piste om communautair maatwerk mogelijk te maken bij gewone meerderheid. In plaats van een bevoegdheid te splitsen, zou de federale overheid haar bevoegdheden verschillend kunnen uitoefenen in de verschillende deelgebieden van het land, zonder aanpassing van de Grondwet of bijzondere wet. In deze lezing gaat Quinten Jacobs in op de grondwettelijke grenzen en mogelijkheden van deze techniek. Na een bespreking van enkele historische voorbeelden, wordt de techniek grondwettelijk doorgelicht en worden er lessen getrokken voor het gebruik ervan in de toekomst.
.

Spreker


Quinten Jacobs behaalt momenteel zijn master in de rechten aan de KU Leuven, met als specialisatie publiekrecht. De afgelopen jaren schreef hij een aantal opiniestukken in verschillende kranten rond federalisme en, breder, institutionele zaken. In 2021 won hij de prijs van beste pleiter op de Belgische moot court Grondwettelijk recht. In september start hij als advocaat aan de Nederlandstalige balie in Brussel.
.

Inschrijven


Inschrijven is verplicht. U kan zich inschrijven voor deze studentenpresentatie via dit formulier. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot de algemeen directeur, Jitte Akkermans (jitte.akkermans@ifese.be).