Ifese Studiedag Migratie


IFESE STUDIEDAG MIGRATIE


Op zaterdag 14 september 2019 organiseert Ifese een studienamiddag over migratie. Deze focust op drie thema’s: mensenrechten, burgerschap en integratie. Daartoe verwelkomt het instituut emeritus professor dr. Marc Bossuyt, professor dr. Helder De Schutter, executive professor Ivan Van de Cloot en dr. Werner Vandenbruwaene. De activiteit zal plaatsvinden in lokaal N van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte op het Kardinaal Mercierplein 2 te Leuven.

 


Programma


I. Inleiding
13u40-13u55 Xavier Meulders, over het thema van de studiedag.

II. Mensenrechten
13u55-14u40: Emeritus professor dr. Marc Bossuyt, jurist aan de Universiteit Antwerpen, over “Vluchtelingen en asielzoekers: van Genève naar Straatsburg”.
14u40-14u50: Vragenronde.

III. Burgerschap
15u00-15u45: Professor dr. Helder De Schutter, filosoof aan de KU Leuven, over “Verplicht burgerschap voor migranten”.
15u45-15u55: Vragenronde.

IV. Socio-economisch
16u05-16u50: Ivan Van de Cloot, Hoofdeconoom van het Itinera Institute en Executive professor aan de Universiteit Antwerpen Management School, over “Socio-economische gevolgen van migratie: een kritische blik”.
16u50-17u00: Vragenronde.

V. Afsluiting
17u00-17u30: Panel met emeritus professor Marc Bossuyt, professor dr. Helder De Schutter en executive professor Ivan Van De Cloot onder begeleiding van dr. Werner Vandenbruwaene.

 


Inschrijven


U kan zich inschrijven voor deze studiedag bij Jitte Akkermans (jitte.akkermans@ifese.be).

 


Sprekers


Marc Bossuyt

Emeritus professor dr. Marc Bossuyt behaalde in 1968 een doctoraat rechten aan de UGent en in 1975 een doctoraat politieke wetenschappen aan de Universiteit Genève. Als hoogleraar volkenrecht  doceerde hij tussen 1977 en 2007 aan de Universiteit Antwerpen. Bij de VN vulde hij o.a. de functie in van human rights officer (1975-77) en lid (1986-91) en voorzitter (1989) van de VN-Commissie voor Mensenrechten. Tussen 1987 en 1997 was professor Bossuyt een decennium lang Commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. Nadien zetelde hij als rechter in het Grondwettelijk Hof waar hij tussen 2007 en 2014 als de Nederlandstalige voorzitter functioneerde. Sinds 2009 is hij opgenomen in de adelstand en mag u hem eveneens aanspreken als baron.


Helder De Schutter

Professor dr. Helder De Schutter werkte als onderzoeker aan de Princeton University (2006 en 2013-14) en de University of Oxford (2008-09). Tussen 2010 en 2016 doceerde hij politieke filosofie aan de Université catholique de Louvain. Thans is professor De Schutter verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven, waar hij politieke en sociale filosofie doceert. Zijn onderzoek focust op federalisme, multinationale staten, migratie en burgerschap.


Ivan Van de Cloot

Executive professor Ivan Van de Cloot behaalde een licentie in de toegepaste economische wetenschappen (1990) en een aggregaat (2001) aan de UFSIA. Daar werkte hij ook twee jaar als onderzoeksassistent in het domein van de openbare financiën. Thans is hij hoofdeconoom bij Itinera en executive professor in de economie aan de Universiteit Antwerpen Management School. Bij het ruimere publiek is hij gekend door zijn scherpe pen en column in De Tijd. In 2016 was hij één van de co-auteurs van het boek ‘De Verlichting uit evenwicht?’.


Werner Vandenbruwaene

Dr. Werner Vandenbruwaene studeerde rechten aan de Universiteit Antwerpen. Daar behaalde hij in 2009 zijn master in de rechten en verdedigde hij in 2014 zijn doctoraal proefschrift over ‘The legal enforcement of the principle of subsidiarity‘. Nadien ging hij als postdoctoraal onderzoeker aan de slag bij dezelfde universiteit. In 2014 en 2018 was hij tevens respectievelijk visiting researcher aan UCLA Law School en visiting fellow aan de NYU School of Law. Thans werkt hij als advocaat bij Baker & McKenzie.

 


Sociale media


U kan deze activiteit ook terugvinden op onze Facebookpagina: link.