Ifese Studiedag Migratie

Posted on Posted in Geen categorie


IFESE STUDIEDAG MIGRATIE


Op zaterdag 14 september 2019 organiseert Ifese een studienamiddag over migratie. Deze focust op vier thema’s: normen en waarden, mensenrechten, individuele vrijheid en integratie. Daartoe verwelkomt het instituut  em. prof. dr. Marc Boussyt, prof. dr. Helder De Schutter en ex. prof. Ivan Van De Cloot. Hieronder vindt u alvast een voorlopig programma.

 


Voorlopig programma


I. Inleiding

II. Mensenrechten
Em. prof. dr. Marc Bossuyt, jurist aan de Universiteit Antwerpen, over “Vluchtelingen en asielzoekers: van Genève naar Straatsburg”.

III. Burgerschap
Prof. dr. Helder De Schutter, filosoof aan de KU Leuven, over “Verplicht burgerschap voor migranten”.

IV. Integratie
Executive prof. Ivan Van De Cloot, econoom aan de Universiteit Antwerpen Management School, over “Socio-economische gevolgen van migratie: een kritische blik”.

V. Afsluiting
Panel met prof. Marc Bossuyt, prof. dr. Helder De Schutter en prof. Ivan Van De Cloot.

 


Inschrijven


U kan zich inschrijven voor deze studiedag bij Jitte Akkermans (jitte.akkermans@ifese.be).

 


Sprekers


Marc Bossuyt

Em. prof. dr. Marc Bossuyt behaalde in 1968 zijn doctoraat rechten aan de UGent en doctoraat politieke wetenschappen aan de Universiteit Genève in 1975. Hij was hoogleraar volkenrecht aan de Universiteit Antwerpen waar hij tussen 1977 en 2007 doceerde. Bij de VN was hij o.a. human rights officer (1975-77) en lid (1986-91) en voorzitter (1989) van de Commissie mensenrechten. Tussen 1987 en 1997 was professor Bossuyt een decennium lang Commissaris-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen. Nadien zetelde hij als rechter in het Grondwettelijk Hof waar hij tussen 2007 en 2014 als de Nederlandstalige voorzitter functioneerde. Sinds 2009 is hij opgenomen in de adelstand en mag u hem eveneens aanspreken als baron.

Helder De Schutter

Prof. dr. Helder De Schutter werkte als onderzoeker aan Princeton University (2006 en 2013-14) en University of Oxford (2008-09). Tussen 2010 en 2016 doceerde hij politieke filosofie aan de UCL. Thans is professor De Schutter verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven waar hij politieke en sociale filosofie doceert. Zijn onderzoek focust op federalisme, multi-nationale staten, migratie en burgerschap.

Ivan Van De Cloot

Executive professor Ivan Van De Cloot behaalde een licentie in de toegepaste economische wetenschappen (1990) en aggregaat (2001) aan de UFSIA. Daar werkte hij ook twee jaar als onderzoeksassistent in het domein van de openbare financiën. Thans is hij hoofdeconoom bij Itinera en executive professor aan de economie aan de Universiteit Antwerpen Management School. Bij het ruimere publiek is hij gekend door zijn scherpe pen en column in De Tijd. In 2016 was hij één van de co-auteurs van het boek ‘De Verlichting uit evenwicht?’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *