Ifese Studentenpresentatie Burgerlijke ongehoorzaamheid


IFESE STUDENTENPRESENTATIE – BURGERLIJKE ONGEHOORZAAMHEID


De studentenpresentatie over burgerlijke ongehoorzaamheid vindt plaats op vrijdag 14 juli 2023 en start om 20u in lokaal N van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (Kardinaal Mercierplein 2 te Leuven).
.

Lezing


Steeds vaker komen mensen met en zonder een mentale beperking op straat om hun onvrede te uiten over hoe de politiek – en bij uitbreiding de ganse samenleving – onvoldoende oog heeft voor de noden en rechten van mensen met een mentale beperking. Om deze boodschap kracht bij te zetten zijn sommige betogers zelfs bereid om strafbare feiten te plegen en verstoren ze bijvoorbeeld opzettelijk urenlang het treinverkeer door onder andere de treinsporen te blokkeren. In deze lezing wordt onderzocht of zulke onwettelijke vormen van activisme enige democratische legitimiteit kunnen hebben en wordt op die manier ook een licht geworpen op de huidige politieke status van mensen met een mentale beperking in liberale democratieën.
.

Spreker


Rowan Brouwers behaalde een masterdiploma politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (2021) en een masterdiploma wijsbegeerte aan de KU Leuven (2022) en combineerde zijn studies met onderzoeksstages aan de Universiteit van Pennsylvania en de Universiteit Antwerpen. Doorheen zijn studieloopbaan verdiepte hij zich in hedendaagse rechtvaardigheidsvraagstukken in democratische regimes. Momenteel is hij werkzaam als data product specialist bij een financiële instelling.
.

Inschrijven


Inschrijven is verplicht. U kan zich inschrijven voor deze studentenpresentatie via dit formulier. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot de algemeen directeur, Jitte Akkermans (jitte.akkermans@ifese.be).