Ifese-onderzoeker start onderzoeksverblijf in Bergen (Noorwegen)

Ifese-onderzoeker Vincent Vincke in Bergen (Noorwegen)

Het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijke Educatie (Ifese) heeft zeven onderzoekers die werken aan een doctoraat. Eén daarvan is Vincent Vincke. Op 15 oktober begon hij zijn onderzoeksverblijf aan de Wittgenstein-groep van de Universiteit van Bergen (Universitetet i Bergen) in Noorwegen.
.
Vincent voert als FWO-mandataris aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) onderzoek naar het wijsgerige werk van de Oostenrijkse filosoof Ludwig Wittgenstein. Hij legt zich hierbij in het bijzonder toe op de concepten ‘noodzakelijkheid’ en ‘normativiteit’ en de rol die deze spelen in diens opvatting over de verhouding tussen wiskunde, logica en ethiek.
.
In de loop van zijn verblijf beroept Vincent zich op de Wittgenstein-archieven van de universiteit; één van de voornaamste ontmoetingsplaatsen voor Wittgenstein-onderzoekers, waar hij aan twee onderzoeksartikels sleutelt. Eén van die artikels presenteerde Vincent, in september 2022, tijdens het Ifese-colloquium. De opname daarvan vindt u hieronder terug:
.