Ifese Seminarie De geboorte van de biopolitiek

picture1

 


Ifese Seminarie ‘De geboorte van de biopolitiek’


Zaterdag 11 maart 2017 organiseert Ifese een seminarie te Leuven. Daarop zal ‘De Geboorte van de Biopolitiek’ van Michel Foucault bediscussieerd worden. Em. prof. dr. Fernand Tanghe (UAntwerpen) zal de discussie begeleiden. Deelnemers worden geacht het boek op voorhand te lezen zodat ze actief kunnen deelnemen aan de discussie. Het seminarie start om 10u30 in lokaal N van het Hoger Instituut voor Wijbegeerte op het Kardinaal Mercierplein 2 te Leuven. Inschrijven is verplicht.


Programma

11u-12u30: Eerste sessie: Liberale bestuurskunde
Algemene introductie door prof. dr. Fernand Tanghe (+- half uur).
College 10 januari 1979
College 17 januari 1979
College 24 januari 1979

12u30-13u30: Lunch (niet inbegrepen)

13u30-15u: Tweede sessie: Ordo-liberalisme
College 31 januari 1979
College 7 februari 1979
College 14 februari 1979
College 21 februari 1979
College 7 maart 1979

15u30-17u: Derde sessie: Amerikaans neoliberalisme
College 14 maart 1979
College 21 maart 1979
College 28 maart 1979
College 4 april 1979


Inschrijving

U kan zich inschrijven voor dit seminarie bij Jitte Akkermans (jitte.akkermans@ifese.be). Inschrijven is gratis.  Als u tijdens de lunchpauze graag mee pizza gaat eten, dient u dat bij uw inschrijving aan te geven. Elke deelnemer betaalt eigen lunch. Lid of vriend worden van Ifese? Dat kan al vanaf 10 euro/jaar. Meer informatie.


Begeleider

Em. prof. dr. Fernand Tanghe is professor emeritus aan de Universiteit Antwerpen. Hij werd doctor in de rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven in 1971 en voegde daar in 1973 een licentie in de wijsbegeerte aan toe van de Université Catholique de Louvain met een proefschrift over Spinoza. In de daaropvolgende jaren zou hij als monitor optreden bij wijsgerige vakken aan de KU Leuven terwijl hij werkte aan zijn wetenschappelijke doctoraat in de rechtsgeleerdheid over marxistische rechtstheorie. In die periode studeerde hij eveneens aan de Sorbonne, de Ecole Pratique des Hautes Etudes en nam hij deel aan het seminarie van Michel Foucault aan de UCL. Aansluitend werkte hij als onderzoeker bij het Istituto Europeo te Firenze en de Université Saint-Louis te Brussel en doceerde hij rechtsfilosofie aan de Katholieke Universiteit Brabant te Tilburg en de Universiteit Antwerpen. Op die laatste universiteit doceerde hij eveneens over klassieke auteurs zoals Machiavelli en de Tocqueville.


Boek

Het boek is een schriftelijke weergave van de lessen die Michel Foucault gaf aan het Collège de France in 1979. Het is vertaald in het Nederlands en wordt ook online te koop aangeboden: bol.com.