Verlopen


STUDENTENPRESENTATIES – DEMOCRATIE, CIJNSKIESRECHT, KONGO & COMMUNICATIE


            

In de zomer van 2020 organiseerde het Instituut voor Filosofische en Sociaal-Wetenschappelijke Educatie de derde reeks Ifese Studentenprenstaties. Daarop konden de aanwezigen luisteren naar een lezing van Jitte Akkermans over Democratie, van Pieter Daem over Cijnskiesrecht, van Maxim Smets over Kongo Vrijstaat en van Vince Liégeois over Wetenschapscommunicatie. De eerste drie lezingen vonden plaats op respectievelijk 11, 18 en 25 september in het het Augustinessenklooster in Leuven. De vierde vond online plaats op 2 oktober.

Meer informatie over: video’s en evenementomschrijving Democratie, Cijnskiesrecht, Kongo Vrijstaat en Wetenschap & Communicatie.


SEMINARIE –  CONSTANT


            

In het Maria Theresia College te Leuven vond op zaterdag 9 november 2019 het Ifese Seminarie over Benjamin Constant plaats. Ter voorbereiding lazen de aanwezigen drie teksten waarin ze kennis konden maken met de ideeën van Benjamin Constant over religie, privacy en constituties. Tijdens het seminarie gaf professor Paul De Hert (VUB en Tilburg University) verdere toelichting over de auteur zijn levensloop, ideeën en interactie met andere auteurs.  De deelnemers konden daarbij hun opmerkingen, vragen en bedenkingen formuleren.

Meer informatie: evenementomschrijving.


SEMINARIE – COMMUNISME


            

Het Ifese Seminarie Communisme van zaterdag 12 oktober 2019 vond plaats in het Augustinessenklooster te Leuven. Tijdens het seminarie gaf emeritus professor dr. Fernand Tanghe (UA) drie lezingen. De eerste lezing handelde over het geleidelijk ontstaan van historisch bewustzijn. De tweede lezing gaf de varianten van historisch bewustzijn en de plaats van de socialistische visie daarin. De laatste lezing besprak de geschiedenis van het reële communisme.

Meer informatie over: video’s en evenementomschrijving.


STUDIEDAG – MIGRATIE


            

Op de campus van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte vond op zaterdag 14 september 2019 de Ifese Studiedag over Migratie plaats. Daarbij werd migratie achtereenvolgens door juridische, economische en filosofische perspectief bekeken door respectievelijk emeritus professor dr. Marc Bossuyt (UA), hoofdeconoom van het Itinera Institute en executive professor Ivan Van de Cloot (Universiteit Antwerpen Management School) en professor dr. Helder De Schutter (KU Leuven). De studienamiddag werd afgesloten met een panel dat werd begeleid door dr. Werner Vandenbruwaene.

Meer informatie over: video’s en evenementomschrijving.


STUDENTENPRESENTATIES – WITTGENSTEIN, GOETHE, AUGUSTINUS & MOLINARI


             

In de zomer van 2019 organiseerde het Instituut voor Filosofische en Sociaal-Wetenschappelijke Educatie de tweede reeks Ifese Studentenprenstaties. Daarop konden de aanwezigen luisteren naar een lezing van Vincent Vincke over Wittgenstein, van Vince Liégeois over Goethe, van Benedict Vanlanduyt over Augustinus en van Joeri Vandendriessche over Molinari. De vier lezingen vonden plaats op respectievelijk 5, 12, 19 en 26 juli in het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven.

Meer informatie over: video’s en evenementomschrijving Wittgenstein, Goethe, Augustinus en Molinari.


SEMINARIE – LAW & ECONOMICS


            


Op zaterdag 27 april 2019 verzamelde de deelnemers van het Ifese Seminarie Law & Economics te Antwerpen om er onder begeleiding van em. prof. dr. Boudewijn Bouckaert (UGent) drie klassiekers uit de rechtseconomische literatuur te bediscussiëren. De eerste tekst was van de hand van Ronald Coase en besprak ‘The Problem of Social Cost’. De tweede tekst van James Buchanan zette ‘The Constitutional Imperative’ uiteen. In de derde tekst, tot slot, maakte Gary Becker een economische analyse van ‘Crime and punishment’.

Meer informatie: evenementomschrijving.


LENTEDINER – INLICHTINGENDIENST


            


Het Ifese Lentediner vond plaats op 9 maart 2019 in de Hulskamp op de Keizerlei. Het welkomstwoord werd voorzien door Xavier Meulders. Na het hoofdgerecht bracht prof. dr. Marc Cools (UGent en VUB) een tafelrede over de Belgische inlichtingendiensten. De avond werd na het dessert afgesloten met de uitreiking van de Montaigne-essaywedstrijd 2019 door prof. dr. Niels Appermont(UHasselt) aan Dieter Van Esbroeck en Arvid Rochtus.

Meer informatie: evenementomschrijving en Montaigne-essaywedstrijd 2019.


STUDIEDAG – DE VERLICHTING


             


Op zaterdag 23 februari 2019 vond de tweede Ifese Studiedag over De Verlichting plaats.  Dit jaar focuste de studiedag op de mogelijke perversies van de verlichtingen en de verhouding tussen de verlichting en religie. Prof. em. dr. Else Walraven (VUB), prof. dr. Sonja Lavaert (VUB) en prof. dr. Willem Lemmens (UA) voorzagen elk een lezing. Prof. dr. Emiliano Acosta modereerde tot slot een panel met deze drie sprekers en sloot de studiedag af met een eindrede.

Meer informatie over: video’s en evenementomschrijving.


STUDENTENPRESENTATIES – HAYEK, HOBBES & WITTGENSTEIN


            


In de zomer van 2018 organiseerde het Instituut voor Filosofische en Sociaal-Wetenschappelijke Educatie de eerste reeks Ifese Studentenprenstaties. Daarop konden de aanwezigen luisteren naar een lezing van Jitte Akkermans over Hayek, van Xavier Meulders over Hobbes en van Vincent Vincke over Wittgenstein. De drie lezingen vonden plaats op respectievelijk 7, 14 en 21 september in het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven.

Meer informatie over: video’s en evenementomschrijving Hayek, Hobbes en Wittgenstein.


STUDIEDAG – SYSTEEMTHEORIE


            


De Ifese Studiedag Systeemtheorie van zondag 22 april 2018 vond plaats in het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte te Leuven. De studiedag startte met een tweespraak over Luhmann. Daarin gaven prof. dr. Gert Verschraegen (UA) en prof. dr. Johan Stuy (VUB) elk een lezing om vervolgens met elkaar in gesprek te gaan tijdens een panel. De studiedag werd afgesloten met een lezing van dr. Evo Busseniers (VUB) over hiërarchische en zelforganiserende systemen.

Meer informatie: video’s en evenementomschrijving.


STUDIEDAG – DE VERLICHTING


           


Op zaterdag 25 november 2017 kwamen we bijeen op de campus van de Vrije Universiteit Brussel voor een studiedag over de Verlichting. Daarop werden David Hume, Immanuel Kant, de Franse Moralistiek en Johan Fichte besproken. De studiedag bestond uit twee tweespraken waarin telkens twee sprekers elk een lezing gaven en daarna met elkaar in gesprek gingen. De eerste tweespraak vond plaats tussen Em. prof. dr. Else Walraevens (VUB) prof. dr. Gertrudis Van de Vijver (UGent). De tweede tweespraak gaf het woord aan prof. dr. Daniel Acke (VUB) en prof. dr. Emiliano Acosta (VUB).

Meer informatie: video’s en evenementomschrijving.


STUDIEDAG – EIGENDOMSRECHT


            


In het paasweekend verzamelde we op zaterdag 15 april 2017 voor een studiedag over eigendomsrecht in Gent met bijdrage van een rechtshistoricus, twee rechtsfilosofen en een rechtseconoom. Prof. dr. Laurent Waelkens (KU Leuven) leidde de studiedag in met een lezing over de geschiedenis van het eigendomsrecht. Prof. dr. Frank van Dun (UGent) zijn bijdrage handelde over mogelijke conflicten tussen vrijheid en eigendomsrecht. Na de lunch evalueerde drs. Charles Delmotte (UGent) de voorstellen voor een vermogens(winst)belasting. Prof. dr. Boudewijn Bouckaert zijn slotlezing handelde tot slot over ‘The Economics of Common Property’.

Meer informatie: video’s en evenementomschrijving.


SEMINARIE – FOUCAULT


            


Zaterdag 11 maart 2017 vond het Ifese Seminarie over Michel Foucault zijn ‘De Geboorte van de Biopolitiek’ plaats te Leuven onder de begeleiding van professor emeritus Fernand Tanghe (UA). In de voormiddag werden de hoofdstukken over een liberale bestuurskunde besproken. In de namiddag werden de hoofdstukken over het ordo-liberalisme en het Amerikaanse neo-liberalisme besproken.

Meer informatie: evenementomschrijving.


STUDIEDAG – DEMOCRATIE


            


Tijdens de Ifese studiedag over Democratie van 18 februari 2017 namen vijf academici het woord. Prof. dr. Georgi Verbeeck (KU Leuven) gaf een inleidende lezing over ‘De lange weg naar de democratie. Het Duitse voorbeeld’. Daarna volgde een tweespraak over democratie als proces met een bijdrage van prof. dr. Heico Kerkmeester (UA) prof. dr. Tim Heysse (KU Leuven) en een tweespraak over democratische waarden met prof. dr. Emiliano Acosta (VUB) en drs. Philippe Gérard (KU Leuven). Aansluitend was er een Ifese nieuwjaarsdiner waarbij prof. dr. Georgi Verbeeck de studiedag afsloot.

Meer informatie: Ifese Studiedag Democratie, Ifese Nieuwjaarsdiner en video’s.


STUDIEDAG – POSTMODERNE FILOSOFIE


   wp_20161112_025-kopie   wp_20161112_13_29_21_moment2   wp_20161112_015-kopie   wp_20161112_006


De Ifese studiedag van 12 november 2016 besprak postmoderne filosofie a.d.h.v. vier lezingen. De eerste lezing werd gegeven door prof. dr. Marc Van den Bossche (VUB) en behandelde ‘Richard Rorty: denken zonder grond’. Daarna nam em. prof. dr. Fernand Tanghe (UA) het woord over ‘Was Foucault een liberaal?’. Prof. Dr. Cools Arthur ging vervolgens in op ‘Het probleem van het politieke in de filosofie van Emmanuel Levinas’. De dag werd afgesloten door em. prof. dr. Joachim Leilich (UA) die zich toelegde op ‘Therapeutische filosofie – Wittgensteins Taalspelen’.

Meer informatie: evenementomschrijving.


STUDIEDAG – LAW & ECONOMICS


le1      le4   le2   le3


Op de studiedag van zaterdag 15 oktober 2016 konden deelnemers kennis maken met de onderzoeksmethoden en de resultaten uit het het onderzoeksdomein van Law and Economics aan de hand van vier lezingen die werden verzorgd door em. prof. dr. Boudewijn Bouckaert (UGent), dr. Sven Höppner (Max Planck Institute), prof. Frank Wijckmans (Brussels School of Competition) en prof. dr. Michael G. Faure (Maastricht University en Erasmus School of Law).

Meer informatie: video’s en evenementomschrijving.


STUDIEDAG – RELIGIE & MORALITEIT


13515249_10154252785558665_1944046674_n   13522511_10154252785298665_63042394_n   13535767_10154252785088665_1599957815_n   13514466_10154252785923665_1740751402_n   


De Ifese studiedag over religie en moraliteit van 25 juni 2016 bestond uit vier lezingen met een aansluitend panelgesprek. Prof. dr. René Gabriëls (Universiteit van Maastricht) beet de spits af met een betoog over ‘Religieus en economisch fundamentalisme’. Drs. Michaël Bauwens (KU Leuven) sprak vervolgens over ‘De morele autoriteit van Kerk en staat’. Na de pauze nam prof. dr. Emiliano Acosta (VUB) het woord over ‘Religie en moraliteit: wat kunnen we van de Verlichting leren?’. De laatste lezing werd verzorgd door prof. Frank Van Dun en behandelde de vraag: ‘Religie en ethiek: alles of niets?’.

Meer informatie: video’s en evenementomschrijving.


STUDIEDAG – WAARDEN & INSTITUTIES


Ifese Startactiviteit   IMG_8401   Laurent Waelkens   Frank Naert   


Op 21 februari 2016 hield het Instituut haar startactiviteit waarop ze haar nieuwe naam en onderzoeksdoel voorstelde. Prof. dr. Helder De Schutter (KU Leuven) verzorgde een inleidende lezing over de rol van ideeën. Vervolgens deelden prof. dr. Frank Naert (UGent) en prof. dr. Eric Vanhaute (UGent) hun inzichten over de economische waarden en instituties die volgens hen onze manier van leven hadden mogelijk gemaakt. De activiteit werd afgesloten met een tweespraak tussen em. prof. dr. Boudewijn Bouckaert (UGent) en prof. dr. Laurent Waelkens (KU Leuven), die hun licht lieten schijnen over de juridische waarden en instituties. Aansluitend volgde een nieuwjaarsbuffet met een tafelrede door Peter De Keyzer (hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis) over de vrije markt als motor van welvaart .

Meer informatie: Ifese Startactiviteit en Ifese Nieuwjaarsbuffet.